chipirones

Els calamarsets

Fa poc us parlàvem de les propietats i característiques del calamar com a ingredient de la nostra dieta i us facilitàvem algunes idees per preparar plats deliciosos, on poder explorar el seu sabor.
En aquesta entrada, volem seguir amb els cefalòpodes, però avui li toca el torn als calamarsets (chipirón). De fet, no es tracta d’un animal diferent al calamar, sinó que els calamarsets són calamars, però més joves (és a dir, més petits).

Calamar o calamarset?

Hi ha llocs d’Espanya on, pràcticament, no hi ha diferència entre el calamar i el calamarset, però aquesta indiferenciació no és del tot justa. Antigament, al calamar petit, propi de les costes cantàbriques i basques, se li va començar a anomenar «txipirón», precisament per diferenciar-lo del seu exemplar adult; i, com podem comprovar, aquesta distinció s’ha mantingut fins als nostres dies.
Com els calamars adults, el seu hàbitat tendeix a estar prop de la superfície del mar. Els exemplars que trobem en els nostres mercats provenen tant de l’Atlàntic (zona nord), com també de la Mediterrània (costa valenciana, sobretot). És possible trobar-los en qualsevol època de l’any, tot i que els índexs de la seva pesca s’incrementen en els mesos d’estiu.

El calamarset sota els ulls d’un nutricionista

Si parlem del calamarset en termes nutricionals, el primer que hem de subratllar és el seu alt contingut proteic i la seva riquesa en aminoàcids essencials. A més, és un aliment molt baix en greixos i la seva aportació calòrica és d’unes 80 quilocalories cada 100 grams de pes; el que significa que és ideal per a conservar-lo en dietes esportives o d’aprimament.
La contra? Realment, com amb tot, la moderació és un aspecte fonamental; així que, si volem beneficiar-nos de les seves propietats sense perjudicar els nostres nivells de colesterol, es recomana un consum setmanal. La forma en què ho anem a cuinar també és fonamental: hem d’evitar pràctiques com el fregit o l’arrebossat, i fomentar les relacionades amb la planxa o al forn.

Idees per introduir-lo perfectament entre els vostres plats!
– En el teu risotto de bolets de sempre.
– Combinat en una amanida de cigrons.
– Com a plat únic, a la planxa, juntament amb unes patates de pobre.
– Saltejats en la seva pròpia tinta.
– En una truita amb formatge i patates (pot sorprendre’ns per a bé).
– Saltejats amb un bon vi blanc.
– Amb ceba i verdures.
Amb quin us quedeu?