pastel-de-queso

L’origen del pastís de formatge

El pastís de formatge o cheesecake són unes postres que des de fa uns anys cap aquí s’ha anat tornant  un imprescindible en les cartes de postres de qualsevol restaurant, tant en el nostre país com en d’altres, sobretot als Estats Units. Ens el demanem quan anem a menjar fora, i degut a la seva facilitat d’execució, el fem a casa, ensenyem als nens a fer-lo, etc.

El cas és que és una recepta que ens hem fet molt nostra però que el seu vertader origen es remunta a l’Antiga Grècia, fa més de 2000 anys. Tot i així, la recepta s’ha anat modificant i personalitzant al llarg de milers d’anys.

La primera recepta del pastís de formatge

Tornant als inicis, a la Illa de Samos va ser on, prop del any 230 dC, un escriptor d’Atenes va plasmar per primera vegada la recepta del pastís de formatge escrita en un paper. Tot i així, abans que l’escriptor la plasmés, ja feia segles (des del 776 aC) que els primers atletes dels jocs olímpics n’havien consumit degut al alt nivell d’energia que contenia. La recepta d’aquells temps era, com ja hem insinuat, força diferent a l’actual: s’escalfava el formatge triturat en una olla de coure, amb mel i farina, i posteriorment, ho deixaven refredar.

Però tal com narra la història, la civilització grega fou conquistada pel romans, i amb ella, la recepta del pastís de formatge. Fins i tot durant la guerra, el pastís va tenir cert protagonisme, ja que el van convertir en un motí. Els romans van tornar a modificar la recepta, afegint ou i coent-la al forn, entre maons calents i li van canviar de nom, anomenant-la “libuma”, aquesta va passar a servir-se només en ocasions molt especials.

 I com arriba fins Europa i Amèrica?

Amb l’extensió de l’Imperi, el pastís es va anar estenent també per la resta de països europeus, i van ser aquests els que el van anar modificant segons els seus gustos, així que cada país en va fer les seves variants. Però no va ser fins a finals del segle XVIII que el pastís es va començar a preparar arreu gairebé tal i com el coneixem ara. Més endavant, amb la colonització d’Amèrica, el pastís de formatge va arribar en terres americanes.

Òbviament, des d’aleshores, ha patit algunes modificacions més, com són l’aportació de la crema de formatge en el pastís per part dels francesos o de la galeta, per part dels alemanys.

El que és impressionant és que després de quasi 3000 anys, el pastís de formatge s’ha anat transmeten de país en país, de generació rere generació, fins a l’actualitat, sent una de les postres més significatives arreu del món.

I vosaltres? També sou fans del pastís de formatge? Des del Resto, us animem a preparar-lo a casa o que el vingueu a provar al nostre restaurant. No us deixarà indiferents!