Cuina sueca

Cocina Sueca

Suècia és un dels països més sofisticats en molts sentits; les seves polítiques socials, d’economia o de foment són de les més admirades a nivell mundial. No obstant això, se sap més aviat poc de la seva gastronomia, si eludim aquesta petita demostració comercial i culinària que ens proposa el gegant suec dels mobles.

En el post d’avui, l’equip del Restô vol apropar-vos, d’una forma breu, però veraç, a la cuina sueca. No obstant això, som conscients que la gran extensió d’aquest país genera diferències regionals entre la cuina del nord i la del sud; per això, intentarem ser el més generals possibles.

El nord i el sud de Suècia

Històricament, en l’extrem nord, es mengen carns com la de ren. La cultura sami, tot i ser actualment minoritària, ha tingut un pes transcendental en la història de Suècia i en la caça d’aquest animal. No obstant això, a la part sud, han predominat, majorment, les verdures fresques en els plats; de manera que la figura del pagès va ser més estable en aquesta regió.

Els suecs han estat tradicionalment molt oberts a influències estrangeres, que van des d’un acostament a la cuina francesa en ple segle XVII, fins acostaments més exòtics amb orient, d’on adoptarien el sushi o el cafè.

Característiques centrals de la gastronomia sueca

Si per alguna cosa destaca aquest poble és per ser un dels més grans consumidors de llet del món. També, presumeixen de ser consumidors diaris de pans cruixents i suaus (i, sovint, ensucrats); de fet, hi ha molts tipus d’aquest pa endolcit i alguns porten bastants espècies de sabors forts per contrastar.

D’altra banda, cal destacar la seva predilecció per sopes consistents, com la sopa rosa o la sopa de nabius (Blåbärssoppa), servides, independentment, fredes o calentes. La ärtsoppa és una sopa de pèsols grocs, porc i ceba, comunament servida amb pancakes com a postres. La mantega i la margarina han estat i són les principals fonts de greix dels suecs; encara que l’oli d’oliva s’està obrint pas, a bon ritme, dins d’aquest mercat.

Però, si haguéssim de perfilar, a grans trets, els aliments més representatius i tradicionals de Suècia, plens de rics sabors i acompanyats de pesades salses (com la seva salsa típica de ceba), inclouríem les mandonguilles, salsitxes, porc fumat, arengada fregida, remolatxa i patates.

L’actualitat de la gastronomia sueca

Alguns plats tradicionals suecs tenen centenars d’anys; altres, potser un segle o menys, encara que tots ells són per igual una part molt important del receptari suec. Això es deu al fet que la cuina sueca sempre ha estat molt moderna i ha adoptat com a propis molts plats internacionals.

En les últimes dècades, la gastronomia sueca i la seva cultura de restaurants, han sofert una metamorfosi. Avui dia, tant la filosofia que impera en els restaurants com a les cuines casolanes de Suècia, ofereix combinacions de plats tradicionals suecs amb barreges d’estils culinaris més avantguardistes.

Coneixeu més profundament aquesta gastronomia? Compartiu-ho amb nosaltres!

Leave a comment