Arròs negre amb sípia i allioli

La veritat és que, les receptes d’arrossos són molt comunes en la nostra gastronomia, de manera que, innovar en aquest sentit, sembla apropiat. La recepta que us presentem avui és una opció perfecta com a plat únic, en un dinar familiar, per exemple. A l’estil de la paella, l’arròs negre amb sípia i allioli de “morró” (pebrot) és un plat nutritiu i ben estructurat; amb l’aportació adequada de cereals, peix i verdures.

Si volem tancar aquesta proposta i com a cirereta del pastís, només hem d’acompanyar-la amb una amanida mediterrània o algun aperitiu a base d’hortalisses i fruites; d’aquesta manera, complirem amb l’aportació necessària de vitamines, minerals, antioxidants i fibra.

DIFICULTAT: mitja/alta.

INGREDIENTS (per a 4 comensals):

  • 350 gr. d’arròs
  • 2 sípies grans (o 3 sèpies mitjanes)
  • 2 cebes
  • 1 porro
  • 1 llimona
  • 5 ml. de tinta de sípia
  • 2 grans d’all
  • Oli d’oliva Verge Extra
  • Unes branquetes de julivert
  • Sal

ALLIOLI:

  • 50 ml. d’oli d’oliva verge extra
  • Una mica de sal
  • 1 ou
  • 1 gra d’all
  • 1 pebrot “morrón”
  • Un rajolí de vinagre

ELABORACIÓ:

1. El primer serà posar a bullir una olla amb aigua. Un cop estigui al foc, netegem el porro, pelem una ceba i trossegem tots dos en dauets petits. Quan bulli l’aigua, introduïm el porro i la ceba trossejats i assaonem.

2. Després, netegem les sípies, les piquem a trossos i les afegim al brou anterior. Tapem durant 15 minuts. Després, colem el brou i les sípies, reservant cada cosa per separat.

3. A continuació, preparem l’allioli. Primer, agafem el pebrot de “morrón” i el pelem, el trossegem i el fregim en una paella durant uns minuts. Quan estigui, ho batem i reservem.

4. Un cop tinguem el puré de pebrot, tornem a utilitzar la batedora amb el gra d’all i l’ou, afegint un rajolí de vinagre, una generosa quantitat d’oli i una mica de sal. Batem. Quan estigui homogeneïtzat, barregem amb el puré de pebrot i reservem l’allioli de pebrot.

5. Continuem amb l’arròs. Pelem i trossegem la ceba i els dos grans d’all restants i els daurem en una paella durant 5 minuts a foc mitjà-alt, fins que s’estovi.

6. Quan estigui ben cuit, incorporem en aquesta mateixa paella l’arròs i l’ofeguem uns minuts. Finalment, afegim la sípia i aboquem el brou i la tinta de sípia. Assaonem, tapem i deixem l’arròs durant uns 20 minuts (mentre, opcionalment, podem preparar l’entrant o amanida).

7. Finalment, servim, acompanyant cada plat amb un tros de llimona i una cullerada d’allioli de pebrot. Bon appétit!

Leave a comment